2109356788

Ενημέρωση Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας

license_newΚυρίες και Κύριοι, αγαπητοί γονείς,

Η επιλογή της σχολής χορού ή μπαλέτου είναι ένα θέμα που οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Βάσει νομοθεσίας, μόνο οι νόμιμες και αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές χορού, μπορούν να διδάσκουν μπαλέτο, σύγχρονο, μοντέρνο, ρυθμική-μουσικοκινητική αγωγή, ελληνικούς και ξένους λαϊκούς χορούς (κάρακτερ), κ.λπ. Για την ίδρυση και λειτουργία σχολής χορού, απαιτείται άδεια από τό Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟΤ) και τα αρμόδια  τμήματα πολιτισμού των κατά τόπους Περιφερειών, μετά από αυστηρό έλεγχο.

Κανένας φορέας (γυμναστήρια, σύλλογοι, κέντρα χορού, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, studios κ.λπ.) δεν δικαιούται να αναπτύσσει παρόμοια δραστηριότητα, χωρίς τη σχετική άδεια.

Δικαίωμα να διδάξουν όλα τα είδη χορού ή ορισμένα από αυτά έχουν μόνο όσες σχολές έχουν πάρει τη σχετική άδεια, όπως ορίζει ο Ν. 1158/81, σε συνδυασμό με τα Π.Δ. 457/83, Π.Δ. 372/83 και τον Ν. 1348/83. Η άδεια αυτή αποτελεί την επίσημη πιστοποίηση ότι πληρούνται οι ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις (κτιριολογικές, οργανωτικές και προσόντα ιδρυτή) για την ορθή και ασφαλή διδασκαλία του έντεχνου χορού, ιδίως στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το site του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε (Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας) www.sisxe.com , το οποίο παρέχει τη λίστα των μελών του (επαγγελματικές & ερασιτεχνικές σχολές χορού) που τηρούν τις προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Οι σχολές – μέλη του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. διαθέτουν ειδικό σήμα – εγγύηση της νομιμότητας – το οποίο αναγράφει και τον αριθμό αδείας τους.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες νόμιμες σχολές χορού, που δεν είναι μέλη του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. Απλά οι γονείς, πριν εγγράψουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να ενημερώνονται είτε από τη διεύθυνση της εκάστοτε σχολής για τα διαπιστευτήριά της (πτυχία, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας) είτε από την Περιφέρεια της περιοχής τους αν η συγκεκριμένη σχολή έχει νομίμως αδειοδοτηθεί.

Για τις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μόνο από το επίσημο site του Υπουργείου Πολιτισμού http://www.culture.gr

Το θέμα της σωστής εκγύμνασης των παιδιών είναι εξόχως σημαντικό και δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια ανθρώπων χωρίς τις συγκεκριμένες γνώσεις, διότι διαχρονικά εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα!

Με εκτίμηση, το Δ.Σ. του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.